HÍREK

Az ipari termelés csökkent

NGM: a külpiacok gyengélkedése hátráltatja az ipari teljesítmény helyreállását

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 januárjában éves alapon 3,6 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene. Míg az előző hónaphoz képest 1,1 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Az ipari termelést továbbra is negatívan befolyásolja, hogy a háború és a szankciók negatív hatásai jelentős károkat okoztak az európai gazdaságban.

A gyenge európai konjunktúrával együtt járó gyenge külpiaci kereslet az exportaktivitás mérséklődésén keresztül lefelé húzta az ágazat hazai kibocsátását. Erre következtet a friss statisztikai adatokból a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Megismételték: 2024-ben a kormány célja, hogy helyreállítsa a növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP.  Ennek érdekében tovább kell emelni a munkaerőpiaci aktivitást. Az óvatossági motívum fokozatos oldásával.A bizalom erősítésével helyre kell állítani és növelni kell a fogyasztást, és 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat.

Az ipari termelést támogató programok

Az ipar teljesítményét és beruházásait a kormányzat olyan államilag támogatott programokkal segíti, mint

  •  1200 milliárd forintos keretösszegűre emelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram,
  • Széchenyi Kártya Program,
  • hatszorosára bővített Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program is.

A beruházások növekedéséhez hozzájárul a kereskedelmi bankok 2024. február 1-jént elindult önkéntes akciója is. Amely 0 százalékra csökkentette a BUBOR feletti kamatfelárat, ezáltal jelentősen csökkentve a hitelkamatokat és ösztönözve a fejlesztéseket – sorolta a minisztérium közleménye.

Biztató jelnek tartja az NGM, hogy a vállalkozások új hitelfelvételének értéke 2023 decemberében már több mint 30 százalékkal bővült a megelőző évhez képest. A vállalati hitelezésben már fordulat azonosítható, amely érezhető lesz a termelési adatokban is.

Mindezeken túlmutatóan a dinamikus fejlődés támogatása és a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében a kormány 450 milliárd forintot biztosít a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz programon keresztül. Amelynek első pályázatai a második negyedévtől kezdődően elérhetőek lesznek – -erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#ipar #termelés #fejlődés #Széchenyi_kártya #Baross_Program

termelés

Forrás: www.mti.huHitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

gazdaság

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »