HÍREK

AM: nőtt az agrár-külkereskedelem

AM: jelentősen nőtt Magyarország agrár-külkereskedelme tavaly

Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített Magyarország a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson. Az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben – emelte ki csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

A hazai agrárexport értéke tavaly 1,3 százalékkal, 174 millió euróval haladta meg az 2022. évi magas szintet. A 9,9 milliárd eurós agrárimport szintén 1,3 százalékkal nőtt, ami 122,8 millió eurós többletet jelent 2022-hez képest. Ennek köszönhetően a külkereskedelmi többlet 1,5 százalékkal bővült. Az agrárexport enyhe növekedésének a hátterében az árak emelkedése áll, a volumen ugyanis mérséklődött – írták.

AM hozzátette: az agrárexport volumene 2023-ban éves összehasonlításban 0,8 százalékkal csökkent, az exportárak viszont 2,1 százalékkal emelkedtek. Az agrárimport volumene 9,1 százalékkal csökkent, amit az árak 11,4 százalékos növekedése ellensúlyozott az elmúlt évben.

“Megújuló vidék, megújuló agrárium” program

Az export fejlődésének elmúlt években megfigyelhető üteme megfelel a “Megújuló vidék, megújuló agrárium” programban 2030-ra kitűzött 15 milliárd eurós cél elérésének. A kivitel eredménye a másik fontos agrár-külkereskedelmi célkitűzés, a feldolgozottsági fok növekedése tekintetében is kedvezően változott az utóbbi években. Ennek hátterében elsősorban a magasan feldolgozott termékek exportjának növekedése áll – jegyezte meg az AM.

A hazai hozzáadott érték, foglalkoztatás és jövedelem szempontjából kedvező, hogy az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt 2023-ban, míg 2010-ben még 62 százalék volt ez az arány. Az AM fontosnak tartja kiemelni, hogy a másodlagosan feldolgozott termékek kivitele 2010 és 2023 között minden évben emelkedett. Ennek köszönhetően aránya 13 év alatt 31-ről 42 százalékra növekedett. Az export további 33 százalékát az elsődlegesen feldolgozott termékek, 26 százalékát a nyersanyagok adták.
Magyarország legnagyobb exportpiacának 2023-ban

  • 1,8 milliárd euróval Németország számított,
  • Olaszország (1,7 milliárd euró),
  • Románia (1,65 milliárd euró),
  •  Ausztria (1,1 milliárd euró)
  • Lengyelország (750 millió euró) követett.

Az öt ország részesedése az agrárexportból 53,9 százalékot tett ki – részletezte az AM.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#agrár #külkereskedelem #import #agrárexport #AM

AM

Forrás: www.mti.huHitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

építőipar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »