HÍREK

AM: nőtt az agrár-külkereskedelem

AM: jelentősen nőtt Magyarország agrár-külkereskedelme tavaly

Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített Magyarország a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson. Az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben – emelte ki csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

A hazai agrárexport értéke tavaly 1,3 százalékkal, 174 millió euróval haladta meg az 2022. évi magas szintet. A 9,9 milliárd eurós agrárimport szintén 1,3 százalékkal nőtt, ami 122,8 millió eurós többletet jelent 2022-hez képest. Ennek köszönhetően a külkereskedelmi többlet 1,5 százalékkal bővült. Az agrárexport enyhe növekedésének a hátterében az árak emelkedése áll, a volumen ugyanis mérséklődött – írták.

AM hozzátette: az agrárexport volumene 2023-ban éves összehasonlításban 0,8 százalékkal csökkent, az exportárak viszont 2,1 százalékkal emelkedtek. Az agrárimport volumene 9,1 százalékkal csökkent, amit az árak 11,4 százalékos növekedése ellensúlyozott az elmúlt évben.

“Megújuló vidék, megújuló agrárium” program

Az export fejlődésének elmúlt években megfigyelhető üteme megfelel a “Megújuló vidék, megújuló agrárium” programban 2030-ra kitűzött 15 milliárd eurós cél elérésének. A kivitel eredménye a másik fontos agrár-külkereskedelmi célkitűzés, a feldolgozottsági fok növekedése tekintetében is kedvezően változott az utóbbi években. Ennek hátterében elsősorban a magasan feldolgozott termékek exportjának növekedése áll – jegyezte meg az AM.

A hazai hozzáadott érték, foglalkoztatás és jövedelem szempontjából kedvező, hogy az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt 2023-ban, míg 2010-ben még 62 százalék volt ez az arány. Az AM fontosnak tartja kiemelni, hogy a másodlagosan feldolgozott termékek kivitele 2010 és 2023 között minden évben emelkedett. Ennek köszönhetően aránya 13 év alatt 31-ről 42 százalékra növekedett. Az export további 33 százalékát az elsődlegesen feldolgozott termékek, 26 százalékát a nyersanyagok adták.
Magyarország legnagyobb exportpiacának 2023-ban

  • 1,8 milliárd euróval Németország számított,
  • Olaszország (1,7 milliárd euró),
  • Románia (1,65 milliárd euró),
  •  Ausztria (1,1 milliárd euró)
  • Lengyelország (750 millió euró) követett.

Az öt ország részesedése az agrárexportból 53,9 százalékot tett ki – részletezte az AM.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#agrár #külkereskedelem #import #agrárexport #AM

AM

Forrás: www.mti.huHitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

AM

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
benzin
üzemanyagár

A benzin drága Magyarországon

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
elektromos autó

Tárgyalás a német döntéshozókkal

NGM: német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck a német

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Nőtt az építőipar termelése

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers

TOVÁBB OLVASOM »