HÍREK

2025-ben erősítik a gazdasági növekedést

Nagy Márton: 2024-ben újraindítják, 2025-ben tovább erősítik a gazdasági növekedést.


 A kormány célja, hogy újraindítsa a gazdasági növekedést 2024-ben, ami 2-3 százalékos GDP (bruttó hazai termék) növekedést jelent.  2025-re pedig megduplázza az idei növekedés mértékét, és azt fenn is tartsa – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A növekedés feltétele az, hogy véget érjen az orosz-ukrán háború, mert annak árnyékában a magyar gazdaság nem tud a lehetőségeihez mérten teljesíteni.

Az idei és a jövő évi gazdasági növekedés záloga:

  •  a fogyasztás helyreállítása,
  • a beruházások újraindítása,
  • a magas exportaktivitás fenntartása,
  •  a munkaerőpiacra belépők számának növelése,
  • az ikerdeficit kordában tartása
  •  a hitelpiaci helyreállítás további támogatása.

Nagy Márton elmondta, hogy tavaly a kiskereskedelmi forgalom több mint 8 százalékkal esett vissza. A turizmus sem mutatott “olyan jelentős kirobbanó formát”, ám az idén februárban már a kiskereskedelmi forgalom és a turizmus is emelkedett. “Pozitív a tendencia, úgy látjuk, hogy a fogyasztás kezd helyreállni”.

Megvizsgálták, hogy mik voltak a fogyasztáscsökkenés okai tavaly, és a családok 81 százaléka azt jelezte, hogy az infláció miatt csökkentette fogyasztását.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az inflációt azóta letörték, a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett. Az ágazati bérfejlesztések idén is folytatódnak, amik mind hozzájárulnak a fogyasztás növekedéséhez – jegyezte meg.

A magas exportaktivitás fenntartásáról Nagy Márton azt mondta: hosszú távon is törekedni kell a megerősítésére. Növelni kell az exportképes kis- és közepes vállalkozások számát a jelenlegi 15-16 ezerről 20 ezerre. Növelni kell a nemzeti bajnokok számát, folytatni kell a külföldi működőtőke-befektetéseket. Azok horizontális és vertikális hatását erősíteni kell, emellett fenn kell tartani az exportkomplexitást.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a beruházások tavaly 4,7 százalékkal estek vissza, a beruházási ráta 26,5-ra csökkent. Úgy vélte, ez még mindig pozitív, és megjegyezte: ezen belül a lakossági és állami beruházások csökkentek, nem a vállalati fejlesztések. Hozzátette, hogy a közeljövőben több nagyberuházás is “aktiválódni fog”.

Egyre többen állnak újra munkába

A foglalkoztatási ráta elérte a 81 százalékot, egyre többen lépnek újra a munkaerőpiacra a korábban inaktívak közül. Van egy belső átrendeződés a munkaerőpiacon, a közigazgatásban és a védelmi ágazatban csökkent a foglalkoztattak száma, akik a versenyszférába léptek be.

Az ikerdeficit a nemzetgazdasági miniszter szavai szerint már a múlté, ám “folyamatosan figyelni kell”.
Kitért arra, hogy a hitelezés aktivitás újraindult, a lakossági és a vállalati hitelek esetében is. A vállalati szektorban erős a felfutás, ami a Baross Gábor hitelprogramnak is köszönhető – mondta, hozzátéve, hogy a lakosság esetében a támogatott hitelek újra elindultak.

A lakosságnál a kamatstop megmarad, de meglátása szerint a jövőben vizsgálni kell a kivezetését. Hozzátette, hogy a kamatstop kivezetése nem veszélyeztetheti a gazdaság újraindítását.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#gazdaság #növekedés #Baross_Gábor_Program  #foglalkoztatás #vállalkozás

ben

Forrás: www.mti.hu,  Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

gazdaság

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
benzin
üzemanyagár

A benzin drága Magyarországon

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú

TOVÁBB OLVASOM »