HÍREK

MBH és Fundamenta sikeres együttműködése

MBH vezérigazgató-helyettes: az élénkülő lakáspiaci helyzet támogatja az MBH és a Fundamenta sikeres együttműködését.


Az élénkülő lakáspiaci helyzet támogatja az MBH és a Fundamenta sikeres együttműködését, idén az első két hónapban a jelzálogpiacon fokozatosan nőtt a kereslet. Mondta Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese szerdai sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Hozzátette, a magyar háztartások növekvő megtakarításai – amelyek tavaly elérték a GDP 69 százalékát – jó alapot adhatnak az otthonteremtéshez. A konszolidálódó kamatkörnyezet is támogatja a lakáspiac élénkülését. Az év első 8 hetében országosan 136 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitelcélú szerződést, ami kétszerese az egy évvel korábbinak.

A lakáspiaci új szerződéses volumen 2024 végéig meghaladhatja a 900 milliárd forintot, amelyből nagyjából 30 százalékot tesz ki a kamattámogatott lakáshitelek részesedése. Idén 20-30 ezerrel több ingatlan adásvétel valósulhat meg, így 110-130 ezer adásvétellel számolnak. Már az első negyedévben 10 ezerrel, 50 százalékkal több tranzakció valósult meg a piacon – ismertette.

Kitért arra, hogy az elmúlt két évben elhalasztott ingatlanvásárlások is megjelenhetnek 2024-ben. Ahogy az otthonfelújítási program júniusi újraindulása is erősítheti a kínálatot. Amelynek keretében a kormányzati várakozások alapján legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és közel 20 ezer családi ház újulhat meg. Jelentős segítséget nyújthatnak az otthonteremtéshez a támogatások is: a csok, a falusi csok, az illetékmentesség vagy a csökkentett közjegyzői díj.

A lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása kiemelten fontos. Mivel a hazai lakásállomány 40 százaléka energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik. Míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és kevesebb mint 5 százaléka az otthonoknak sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe – mutatott rá.

A  Fundamenta a magyarországi otthonteremtés meghatározó szereplője

Morafcsik László, a Fundamenta vezérigazgató-helyettese elmondta: a Fundamenta a magyarországi otthonteremtés meghatározó szereplője lett. Működésének 27 éve alatt mintegy 3 millió megkötött lakás-előtakarékossági és ehhez kapcsolódó hitelszerződést kötött. Fundamenta független pénzügyi közvetítői státusza az MBH Bank többségi tulajdonába kerüléssel megmarad, önálló entitásként. Az MBH Bank konszolidált leányvállalataként működik tovább – mondta.

Kitért arra, az ügyfeleknek a tulajdonosváltozással nincsen teendőjük, a szolgáltatások és termékek az eddigiekkel megegyezően továbbra is igénybe vehetők. A Fundamenta MBH csoportba való bekerülése a szolgáltatási paletta és kedvezményrendszer bővítését teszi lehetővé – mondta. Példaként említette, hogy a lakás-előtakarékossági konstrukciókhoz olyan hiteltermékeket is lehetősége lesz a Fundamenta ügyfeleknek igénybe venni. Amelyek eddig a lakástakarékpénztárnál csak részben voltak elérhetőek.

Az intézmények piaci részesedése a jelzáloghitel-piacon 26,9 százalékos – közölték. Idén március végén zárult tranzakcióval az MBH lett a Fundamenta 76,35 százalékos többségi tulajdonosa. Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelentett: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapodott.

A korábbi jelentés szerint az MBH Bank korrigált adózás előtti teljes átfogó tavalyi eredménye 345,3 milliárd forint lett. 118,8 százalékkal magasabb az előző évinél. A társaság mérlegfőösszege a 2022. év végi értéket közel 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt tavaly. A bruttó hitelállomány 5171 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a lakossági hitelállomány 1741 milliárd forintot tett ki az év végén, ami 1,3 százalékos bővülés a harmadik negyedévhez képest.

Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Lakásfelújítás előtt álltok? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához! 
#lakáspiac #otthonteremtés #Fundamenta #MBH #hitel

MBH

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

 

vállalkozás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »