HÍREK

Zöldátállás zöld pénzügyi megoldásokkal

E21: zöldátállás csak zöld pénzügyi megoldásokkal lehetséges.

Zöld tőkepiac, zöld pénzügyi termékek, zöldülő banki törekvések. A zöld pénzügyi megoldások témája köré szerveződött az Energia21 legutóbbi ülése. Ahol a magyar pénzügyi élet jelentős szereplőinek irányadása és szakértői hozzájárulása mellett egyeztettek az alapító tagok – közölte az Energia21 Kezdeményezés.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Csányi Péter az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Szabó Levente az MBH Bank vezérigazgató-helyettese is előadást tartott az Energia21 kezdeményezés áprilisi ülésén. A három vitaindító előadás különböző megközelítésben mutatta be a világban, Európában és hazánkban zajló zöldátállás pénzügyi vonatkozásait.

A szakértők elemzéseiből részletes bepillantást nyerhettek az E21 tagjai. Az energiafüggőség hazánk pénzügyi egyensúlyára gyakorolt hatásaiba. Az úgynevezett zöld tőkepiaci trendekbe, a zöldátállást támogató hatékony tőkeallokációs törekvésekbe és a zöld pénzügyi megoldásokhoz kapcsolódó termékek fejlődésébe.

A tanácskozáson az Energia21 tagjai ajánlásokat fogalmaztak meg. Kifejezték egyetértésüket a kormány 2024. április 5-én bejelentett energiahatékonyságra fókuszáló otthonfelújítási támogatási programjával. A program eredményeit is figyelembe véve javasolják kombinált és egyénre szabott energiahatékonysági beruházások kidolgozását. Amelyek célzottan, környezeti, szociális és gazdasági szempontok vizsgálatának eredményeire alapozva támogatják Magyarország lakosságát.

Mintamodell kidolgozása

A tagok szükségesnek látják egy nemzetközi viszonylatban is ösztönző mintamodell kidolgozását, amelyben a cégek nem teherként, hanem célként tekintenek a fenntarthatósági kritériumokra. Ehhez jelentős szerepvállalással és példamutatással kell hozzájárulniuk a hazai pénzintézeteknek.

A harmadik pontban megállapították, hogy a zöld pénzügyi termékek térnyeréséhez megfelelő tájékoztatást és feltételrendszert kell biztosítani. A társadalom széles rétegei vegyék igénybe ezeket az új típusú lehetőségeket. A hazai pénzintézetek adatfeldolgozási és biztonságos adatmegosztási szerepvállalásának mélyítésével gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá kell tenni a lakossági és vállalati zöldfinanszírozást Magyarországon.

Végezetül kifejezték egyetértésüket a Párizsi Megállapodásban foglaltakkal. Miszerint jelentős köz- és magánberuházásokra lesz szükség a nulla vagy közel nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő áttéréshez. Ehhez szükséges, hogy a pénzügyi források áramlása kerüljön összhangba az üvegházhatású gázok alacsonyabb szintű kibocsátása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fejlesztésére irányuló erőfeszítésekkel.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#zöld_átállás #energia #Energia21 #gazdaság #beruházás

zöld

Forrás: www.mti.hu , Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

OTP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
benzin
üzemanyagár

A benzin drága Magyarországon

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú

TOVÁBB OLVASOM »