HÍREK

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére

Meghaladta a 2000 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére az első negyedévben.

Az első negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2061 forint volt. Ami 15,9 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1779 forinthoz képest – közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary.

 A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében. A Trenkwalder szolgáltatási igazgatója Hamrák Viktor, elmondta, hogy noha a cégek egy része a decemberre előrehozott minimálbéremelés miatt már az előző negyedévben végrehajtotta az esedékes évfordulós béremelést. Mégis az idei első negyedév végére a fizikai átlagóradíjak az év vége óta további 109 forinttal tudtak emelkedni. Első alkalommal lépve át a 2 ezer forintos szintet.

Az éves 16 százalék körüli növekedési ütemről jelezte, hogy ennek köszönhetően a fizikai dolgozók reálbére az előző év azonos időszakához képest 12 százalékkal nőtt. Ennek egyik oka többek között a kisebb mértékben, de továbbra is fennálló munkaerőhiány.

A legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés

Az összeállítás szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés. Ez az érték az 1800-2000 forint közötti sávban mozog. Lefelé Észak-Magyarország lóg ki a mezőnyből az 1700 forint körüli szintjével. Felfelé Közép-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország és a főváros tér el az átlagtól. Előbbi régióban 2200 forint, utóbbi területeken pedig már elérte a 2750 forintos szintet is az órabérek átlagos nagysága.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke idén az első negyedévében átlagosan 10,3 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A 10 százalék feletti bérnövekedés biztosítja a reálbérek újbóli masszív, 6-7 százalékos emelkedését. Ezzel párhuzamosan alacsony szinten tartja a fluktuációt: a kilépési forgalom ebben az időszakban 2 százalék alatt maradt.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#órabér #munkavállalók #bruttó #munkaerő #növekedés

fizikai

Forrás: www.mti.hu ,Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

órabér

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

élelmiszerár
élelmiszerár

Nőttek a globális élelmiszerárak

FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten. Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben. Azúttal elsősorban

TOVÁBB OLVASOM »
vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
élelmiszerár
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »