HÍREK

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása.


Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Banai Ádám, az MNB ügyvezetője a bank legfrissebb kereskedelmiingatlan-piaci jelentését ismertetve elmondta, a 2023-as negatív gazdasági teljesítmény a kereskedelmiingatlan-piacra is kihatással volt. Emiatt a kihasználatlanságok a szállodák kivételével minden területen jelentkeztek.

Hozzátette: 2024-ben a gazdasági növekedés, a javuló keresetek pozitív hatást gyakorolnak a kereskedelmiingatlan-piacra. Emellett a hitelezés szempontjából fontos, hogy a bankrendszer erős, és a piaci kitettsége jóval alacsonyabb, mint korábban volt.

Winkler Sándor osztályvezető a részletekről szólva beszámolt arról, hogy 2023-ban a makrogazdasági folyamatok nem támogatták a üzleti ingatlanpiaci aktivitást, a bérleti és befektetési keresletet. Az idei 2-3 százalékos GDP-növekedés ugyanakkor növelheti a kereskedelmi ingatlanok iránti keresletet – fűzte hozzá.

A 2024-es növekedés kulcsa a dezinfláció

A 2024-es növekedés kulcsa a dezinfláció. Ami tartósan növeli reálbéreket, a fogyasztói bizalmat, az árak stabilizálódása pedig a belső keresletet segíti. Ami a kereskedelmi és szállodapiaci kereslet javulását hozhatja magával. Az építőiparról szólva közölte: a csökkenő kereslet és a kivitelezési piacon megfigyelhető erősödő verseny okozta enyhe árcsökkenés mérséklődő foglalkoztatással párosult.

Az exportteljesítményt a gyenge európai konjunktúra visszafogja. Ugyanakkor a folyamatban lévő és az újonnan bejelentett jelentős kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások megvalósulása hosszú távon segíti az export bővülését. Pozitív hatást gyakorol az ipari-logisztikai keresletre és fejlesztésekre – fejtette ki.

A budapesti irodapiacon 2023-ban alacsony volt a kereslet és a nettó piaci felszívás enyhén negatív. Mivel a 100 ezer négyzetmétert is meghaladta az átadott új irodák volumene, 2 százalékponttal 13,3 százalékra. Az ipari-logisztikai piacon pedig jelentős mértékben, 4,8 százalékponttal 8,6 százalékra emelkedett a kihasználatlansági ráta.A 2023-as keresleti szintek és az újonnan átadni tervezett területek volumene mellett a mutató további emelkedése várható – mondta.

Az ipari-logisztikai területen a – nagyrészt az ország keleti felében – elinduló és zajló új fejlesztéseknek köszönhetően mintegy ötödével bővülhet az országos állomány. Ami főként a hazai gyártói beruházásokra vezethető vissza.Budapesten tavaly a rekord átadási volumen üres területei 8,6 százalékos kihasználatlanságot váltottak ki. Ami 2024 első negyedévében 8 százalékra csökkent, ez még mindig a magasnak számít régiós összevetésben – mondta. Idén mintegy 9 százalékkal nőhet az állomány, az előbérleti szintek 54 százalékosak, ami enyhítheti a kihasználatlansági ráták emelkedésének irányába ható nyomást.

A szállodákra kitérve közölte: a vendégéjszakák száma 2023-ban 3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Növekvő külföldi és csökkenő belföldi kereslet mellett. 2024-re összesen 2000 új szállodai szoba átadása várható, ami a meglévő kapacitás 3 százaléka.

A kiskereskedelmi ingatlanszektor bérleti díjai

A kiskereskedelmi ingatlanszektort emelkedő vagy stagnáló bérleti díjak és növekvő kihasználatlansági ráta jellemezte 2023-ban. Utóbbi a regionális városi bevásárlóközpontok esetében 5,5-ről 9 százalékra nőtt. Pozitív ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi forgalomban 2024 januárjában megtört a 13 hónapja tartó csökkenés és 0,6 százalékos növekedésbe fordult. Míg 2023-ban Európa egészében 48 százalékkal esett vissza a kereskedelmi ingatlanpiac befektetési forgalma. Magyarországon 38 százalékkal csökkent, forgalma 600 millió eurót tett ki és a volumen 82 százaléka hazai befektetőkhöz kötődött.

Rámutatott: az emelkedő hozamok, a magas finanszírozási költség és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket.  2024-re is alacsony befektetési forgalmat vetít előre.2023-ban a bankok 42 százalékkal kisebb volumenben folyósítottak kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleket. A szállodák kivételével valamennyi ingatlantípus esetén csökkent az új kibocsátások volumene.

Az MNB Hitelezési felmérése alapján, 2023 negyedik negyedévében a bankok valamennyi üzleti ingatlan-szegmensben szigorítottak a hitelezési feltételeken. 2024 első félévére is további szigorítást helyeztek kilátásba a megváltozott kockázati tolerancia miatt – emelte ki Winkler Sándor.

Összességében a hazai hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitel-kitettsége mérlegfőösszeg és szavatolótőke arányosan is kevesebb mint fele a 2008-as válság utáni szintnek. A portfólióminőség tekintetében sem mutatkozott romlás.

A potenciálisan emelkedő kereskedelmi ingatlan-piaci kockázatok miatt, 2023 októberében az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a koronavírus-járvány kitörésekor határozatlan időre felfüggesztett rendszer kockázati tőkepuffer (SyRB) 2024 júliusától történő, preventív célú újraaktiválásáról döntött, amivel erősíti a bankok sokk ellenálló-képességét.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#ingatlanpiac #üzlet #szálloda #MNB #logisztika

MNB

Forrás: www.mti.hu ,Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

élelmiszerár
élelmiszerár

Nőttek a globális élelmiszerárak

FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten. Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben. Azúttal elsősorban

TOVÁBB OLVASOM »
vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
élelmiszerár
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »