HÍREK

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP.

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja. Mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor kiemelte, hogy a társaság 5 országban piacvezető, több más országban is jelentős a piaci részesedése. A stabilitást jellemző mutatók jól alakultak. A vállalatcsoport tőkehelyzete stabil. Az organikus növekedés jelentős, a hitelminőség csoportszinten javult, az egyszeri tételek és az ukrajnai háború kedvezőtlen hatásai mérséklődtek.
Nagy eredmény, hogy a csoportszintű eredmény 64 százaléka az OTP külföldi érdekeltségeiből származott 2023-ban, jelentősen javítva a bankcsoport kockázatviselő képességét.

Az elnök-vezérigazgató ezt követen a közgyűlés előtt bejelentette, hogy a bank csütörtökön vételi ajánlatot tett az egyik uniós országban. Többet egyelőre nem közölt az ügyletről, de megjegyezte, hogy ez lehet a bank történetének legnagyobb felvásárlása.

Vételi ajánlat egy EU-tagállamban működő bankra

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor annyit mondott még, a csütörtöki vételi ajánlatot olyan EU-tagállamban működő bankra adták, amelyben az OTP-nek nincs érdekeltsége. A lengyelországi terjeszkedési lehetőséget régóta vizsgálják, Romániából pedig nem szívesen vonultak ki, de egyértelműnek tűnt, hogy nem kapnak lehetőséget akvizíciókra. E nélkül az ottani piacon nehéz kis bankból nagyot csinálni. Az OTP távozásának pedig láthatólag “örültek az illetékes hatóságok” a szomszédos országban.

A közgyűlésen elfogadott határozat alapján a 2023-as anyavállalati mérleget 654,988 milliárd forint adózás utáni eredménnyel állapították meg. Ebből 65,499 milliárd forint jut általános tartalékképzésére az osztalékfizetés mellett.Az osztalék mértéke részvényenként 535,71 forint, de a jogosultak között az alapszabály szerint a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztják. A 280 millió darabos részvényállományból 1,48 millió a saját részvény, ezzel számolva egy részvényre 538,6 forint osztalék juthat. A kifizetés 2024. június 3-án kezdődik.

Az OTP korábban a mostaninál alacsonyabb osztaléktömeget és osztalékot fizetett, 2022-ben 84 milliárd forintot, részvényenként 300 forintot.

A közgyűlés elfogadta az OTP Bank Nyrt. 2023-as, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerint készített beszámolóját. Valamint az igazgatóság jelentését az OTP Bank 2023-as üzleti tevékenységről 990,459 milliárd forint konszolidált adózás utáni és 1008,583 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel. Az OTP Bank 2022-ben 347,081 milliárd forint konszolidált és 592,547 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel zárt.

A közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták, hogy az OTP igazgatósága a továbbiakban is vásároljon saját részvényeket. A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei csütörtökön 0,78 százalékot erősödve 17 230 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 9688 és 17 845 forint között mozgott.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#OTP #közgyűlés #osztalék #részvény

OTP

Forrás: www.mti.huHitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »