HÍREK

Nőttek a globális élelmiszerárak

FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten.


Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben. Azúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és gabonafélék drágulása miatt. Amit nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után áprilisban már a második egymást követő hónapban nőtt. Az áprilisi mutató 119,1 ponton állt, 0,3 százalékkal magasabban a márciusinál, de 9,6 százalékkal a tavaly áprilisi alatt.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató. Amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.A FAO gabonaár-indexe 0,3 százalékkal emelkedett márciushoz képest, véget ért ezzel egy három hónapon át tartó csökkenés. A búza világpiaci exportárai áprilisban stabilizálódtak, a kukoricáé nőttek, a rizsé estek.

A növényi olajár-index is 0,3 százalékkal nőtt márciushoz képest és ezzel 13 havi csúcsra emelkedett. A napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzései ellensúlyozták a pálma- és szójaolaj valamivel alacsonyabb árát.A húsárindex 1,6 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest. Miután a nemzetközi baromfi-, szarvasmarha- és juhhús ára emelkedett, miközben a sertéshúsé csökkent.

A cukorárindex 4,4 százalékkal csökkent márciushoz képest, 14,7 százalékkal állt a tavaly áprilisi szint alatt. Az áprilisi csökkenés főként a javuló globális ellátási kilátásoknak tudható be.

A FAO tejárindexe 0,3 százalékkal csökkent, véget vetett ezzel egy hat hónapig tartó emelkedési sorozatnak. Áprilisban csökkent a sovány tejpor és a sajtok ára, ezzel szemben emelkedett a vajé.Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

Keress bennünket és segítünk a megfelelő lakásbiztosítás megtalálásában! A magyar biztosítók megoldásai alapján kiszámoljuk a legjobb ajánlatot. A lakásbiztosítás mellett Casco, kötelező felelősség (kgfb), hajó, élet, vagyon, felelősség, egészség, nyugdíj, lakás, mezőgazdasági, vállalkozói kötelező környezetvédelmi biztosításokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére. Telefon: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#élelmiszerár #kereskedelem #FAO #világpiac

zöld

Forrás: www.mti.hu , Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

élelmiszerár

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »