HÍREK

Javultak a turisztikai cégek várakozásai

VIMOSZ: javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban.

Javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. Közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel hétfőn.

A turizmus konjunktúra index (tki) áprilisban plusz 5 ponton állt, az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték. Az index legutóbb 2022 júniusában állt ennél magasabb szinten. A kti értéke 7 ponttal nőtt az év negyedik hónapjában, és 3 ponttal haladta meg az egy évvel ezelőtti értékét.

A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban a márciusi visszaesést dolgozta le az index. Míg az egyéb turisztikai szektorban is emelkedett, március után immár második hónapja – közölték. Az alszektorok közül az egyéb turisztikai szektor indexe javult jelentősen éves összehasonlításban. Míg a vendéglátásé megegyezik a tavalyival, a szálláshely-szolgáltatásé pedig kissé alacsonyabb.

Az elmúlt három hónapban nem változott a kereslet a turisztikai ágazatban a munkaerő iránt az előző év azonos időszakához képest. A következő három hónapra vonatkozóan plusz 12 pontot mértek, mely azt jelenti, hogy a cégek dinamikusan bővítik állományukat.

A cégek képesek a változások kezelésére

Az üzleti tevékenység eredményének indexe az elmúlt negyedévben magas szinten hullámzott. A cégek képesek alkalmazkodni a bevételüket, illetve a költségeiket érintő változásokhoz. Márciushoz képest a szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal plusz 26 pontra csökkent. Míg a vendéglátásban 6 ponttal plusz 20 pontra nőtt. Az egyéb turisztikai szektorban 19 ponttal plusz 26 pontra nőtt az eredményességi index.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 64 százaléka növekedést, 29 százalékuk stagnálást, alig 7 százalékuk pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 39 százalék vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest. Míg 53 százalék stagnálást, 8 százalékuk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 47 százaléka várja az ügyfélforgalom növekedését az előző év

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#turisztika #vállalkozás #szálláshely #vendéglátás #kereslet

turisztikai

Forrás: www.mti.hu ,Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

turisztika

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »
munkásszállás
munkaerőpiac

Munkásszállás létesítő program

Czomba Sándor: elsősorban a magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatása. Elsősorban a magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatási program – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

TOVÁBB OLVASOM »
intelligencia
mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia fontos

Nagy Márton: a mesterséges intelligencia megkerülhetetlen. A mesterséges intelligencia (MI) megkerülhetetlen, egyre fontosabb szerepe lesz. Ugyanakkor a globális gazdaságban mindenki a saját technológiáját védi. A

TOVÁBB OLVASOM »