HÍREK

MNB: nőtt a zöld hitelek állománya

MNB: csúcsot döntött a zöld hitelek állománya tavaly.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023 végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki. Mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.

Holczinger Norbert közölte, hogy a zöld hitelállomány túlnyomó része, csaknem 673 milliárd forint vállalatokat finanszírozott, legnagyobb részben energiatermelést és elektromobilitást. A zöld vállalati hitelezés jelentőségét mutatja, hogy az összértékük az előző évhez képest 75 százalékkal gyarapodott. Míg a teljes vállalati hitelezés 4 százalékkal. A zöld hitelek fennmaradó részéből a zöld lakáscélú hitelek 123 milliárd forinttal. A zöld kötvények 85 milliárd forinttal részesedtek 2023 végén.

Az MNB zöld jelentése szerint a hitelintézetek klímakockázatai jelentősen nőttek

Az MNB zöld jelentése szerint a hitelintézetek klímakockázatai jelentősen nőttek, főképp az agráriumot és az energiatermelést finanszírozóké. Összességében a vállalati hitelkitettségek 16,26 százaléka kockázatos zöld szempontból, ez az eddigi legmagasabb érték. Holczinger Norbert ugyanakkor kedvező folyamatként értékelte az ingatlanfinanszírozás fellendülését, ezen belül is fenntartható kereskedelmi ingatlanok hitelezését. Az épületenergetikai korszerűsítés lakossági körben is egyre népszerűbb. Ami azért is fontos, mert a belföldi ingatlanállomány kétharmada ilyen szempontból még mindig korszerűtlen.

Tavaly a zöld tőkepiac is erősödött, a zöld kötvények aránya a teljes állományon belül elérte a 24 százalékot. Összegük 539 milliárd forintról 860 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A tavaly kibocsátott vállalati kötvényeken belül 86 százalék a zöld arány. A zöld befektetési alapok részaránya még alacsony, de a növekedési arányuk 2023-ban elérte a 80 százalékot – tette hozzá.
Holczinger Norbert megjegyezte, hogy a zöld jegybanki kedvezményprogramban érintett kölcsönök összege ma már a teljes hitelállományon belül sem elhanyagolható. A zöld pénzügyi termékek egyre népszerűbbek, így folytatódhat a térnyerésük, az új szabályozások a vállalatokat is a fenntarthatósági beruházások felé terelik.

A zöld hitelezés fellendülése azért is kedvező, mert mind a belföldi, mind a nemzetközi tapasztalatok azt igazolják, hogy a zöld hitelek kevésbé kockázatosak a többihez képest. Közölte egyúttal, hogy júniusban véget ér az OECD-vel és az Európai Bizottsággal közös, 2 éve tartó projekt. Amely a biodiverzitás csökkenése miatt emelkedő pénzügyi kockázatokat vizsgálja.

A kutatás eredmények közlése mérföldkő lehet a jegybank történetében, ez a terület ugyanis jórészt máig feltáratlan. A jegybanki ESG-ajánlás is néhány hónapon belül megjelenik. Szerdától pedig az MNB legújabb zöld jelentése mellett az új zöld honlapja is elérhetővé válik.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#zöld_hitel #MNB #kötvény #befektetési_alap

MNB

Forrás: www.mti.hu , Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »