HÍREK

Gazdasági összeomlás jöhet

Nem tudjuk, hogy a jelenlegi tőzsdei gázárak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy a hazai és az európai gazdaság is összeomolhat. Félelmetesen magas inflációval párosulva a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusokat is felfüggeszthetik az európai döntéshozók.

 Augusztusban megduplázódtak, a nyár folyamán megnégyszereződtek az amúgy is magas energiaárak. Miközben a decemberi határidős gázár 1400, a jövő évi 1300 forint, Magyarországon a lakosság 102, az átlagon felüli fogyasztásért 747 forintot fizet.

 Pár hete még elegendő beavatkozásnak tűnt a kormány gázáremelése, de ilyen árak mellett biztosan nem lesz az. A jelenlegi tőzsdei árak évi 3000-4000 milliárd forint költségvetési terhet jelentenek, ami a GDP 5-7%-a. Ha így maradnak a gázárak, akkor szinte biztos, hogy újabb lakossági energiaár-emelések jönnek.

Ez a fogyasztásra, a GDP fő hajtóerejére negatív hat, miközben az ipar és a szolgáltatás területén óriási infláció, csődsorozat és elbocsátási hullám jön. Csökken a hitelkihelyezés, miközben még a kormányzat is megszorít. Sehol egy ellensúly, a gyengülő forint pedig még csak rátesz egy lapáttal az inflációra.

Ez lehet egy gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában ez várható, de talán mi vagyunk a legsebezhetőbbek.

Megoldás lehetne, ha lezárnák a kereskedést a gázpiacon, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon.

Nem jelentene tökéletes megoldást: adagolni kellene az energiát, az ipar egy részét le kell állítani, és a lakossági árak is magasak lehetnek, de legalább a jövőbeli bizonytalanság megszűnne.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldhitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#EU #gazdaság #energiaárak #fogyasztás #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

élelmiszerdrágulás
élelmiszerdrágulás

Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás

Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás az MKB és a Takarékbank szakértői szerint Budapest, 2023. január 31., kedd (MTI) – A következő hónapokban valószínűleg mérséklődik az élelmiszerdrágulás Magyarországon,

TOVÁBB OLVASOM »
agrár pályázati felhívás
agrár pályázati felhívás

Agrár pályázati felhívás

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató agrár pályázati felhívás Az agrár pályázati felhívás keretében a mezőgazdasági termelők március 1. és augusztus 31. között ismét pályázhatnak

TOVÁBB OLVASOM »
államkötvény
államkötvény

Emelkedő államkötvény átlaghozam

Emelkedett a 3, 5 és 10 éves államkötvény típusok aukciós átlaghozama   A meghirdetett mennyiségnél 5,0 milliárd forinttal kisebb összegben, 55,0 milliárd forintért értékesített 3,

TOVÁBB OLVASOM »
GDP előrejelzés
GDP előrejelzés

Pozitívabb GDP előrejelzés

Emelkedő GDP előrejelzés és pozitívabb kilátások a Takarékbanktól 2023-ra vonatkozóan A vártnál gyengébb harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény miatt a 2022. évi GDP növekedési előrejelzését a

TOVÁBB OLVASOM »
Baross Gábor hitelprogram
Baross Gábor hitelprogram

Elindul a Baross Gábor hitelprogram

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: 700 milliárd forintos hitelkerettel elindul az Újraiparosítási Baross Gábor hitelprogram A magyarok által elutasított szankciók és a háború gazdasági hatásai egyre inkább éreztetik

TOVÁBB OLVASOM »