HÍREK

Gazdasági összeomlás jöhet

Nem tudjuk, hogy a jelenlegi tőzsdei gázárak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy a hazai és az európai gazdaság is összeomolhat. Félelmetesen magas inflációval párosulva a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusokat is felfüggeszthetik az európai döntéshozók.

 Augusztusban megduplázódtak, a nyár folyamán megnégyszereződtek az amúgy is magas energiaárak. Miközben a decemberi határidős gázár 1400, a jövő évi 1300 forint, Magyarországon a lakosság 102, az átlagon felüli fogyasztásért 747 forintot fizet.

 Pár hete még elegendő beavatkozásnak tűnt a kormány gázáremelése, de ilyen árak mellett biztosan nem lesz az. A jelenlegi tőzsdei árak évi 3000-4000 milliárd forint költségvetési terhet jelentenek, ami a GDP 5-7%-a. Ha így maradnak a gázárak, akkor szinte biztos, hogy újabb lakossági energiaár-emelések jönnek.

Ez a fogyasztásra, a GDP fő hajtóerejére negatív hat, miközben az ipar és a szolgáltatás területén óriási infláció, csődsorozat és elbocsátási hullám jön. Csökken a hitelkihelyezés, miközben még a kormányzat is megszorít. Sehol egy ellensúly, a gyengülő forint pedig még csak rátesz egy lapáttal az inflációra.

Ez lehet egy gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában ez várható, de talán mi vagyunk a legsebezhetőbbek.

Megoldás lehetne, ha lezárnák a kereskedést a gázpiacon, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon.

Nem jelentene tökéletes megoldást: adagolni kellene az energiát, az ipar egy részét le kell állítani, és a lakossági árak is magasak lehetnek, de legalább a jövőbeli bizonytalanság megszűnne.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldhitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#EU #gazdaság #energiaárak #fogyasztás #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »