HÍREK

Emelkedő tőzsde index

Tőzsde: Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Érték tőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 46,88 milliárd forint volt az előző heti 61,24 milliárd forint után. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában jelezte: a héten is a globális bankrendszerrel kapcsolatos hírek mozgatták leginkább a piacokat. Emellett a Fed szerdai kamatdöntése is hatással volt a befektetők hangulatára. A pénteki kereskedésben ismét lefordultak a nemzetközi tőzsdék, és a BUX sem tudta függetleníteni magát.

Az Equilor a hét eseményei közül kiemelte, hogy hétfőn léptek életbe az új BUX-index súlyok:

  • Az OTP súlya közel 37 százalékos,
  • a Molé 27,4 százalékos,
  • a Richteré 23,8 százalékos,
  • míg a Magyar Telekomé 4,8 százalékos.

Az indexbe került a Zwack Unicum és a Delta Technologies 0,26 és 0,18 százalékos súllyal. Míg az Akko Invest első figyelmeztetést kapott, mivel nem teljesítette az index kritériumait.

Az összefoglalóban felidézték, hogy hétfőn célárcsökkentés érkezett az OTP-re. Az Autonomous Research 10 482 forintról 10 086 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, a részvényt továbbra is alulteljesítőre értékelték.

Az Equilor jelezte azt is, hogy saját részvényeket vásárolt az OTP a héten, ezeket a javadalmazási politikához fogják felhasználni. A pénzintézet több napon is a tőzsdei kereskedésben vett részvényeket, összesen 340 ezret, különböző árszinteken.

Azeri olaj érkezik a Slovnaft finomítóba. A Mol közleménye szerint hamarosan megérkezik egy 90 ezer tonnás szállítmány, amelyet az azerbajdzsáni ACG-mezőn termeltek ki. A Mol ezzel egy teljesen integrált értékláncot hozott létre, mivel a saját tulajdonú mezőn kitermelt olajat a saját finomítójában tudja feldolgozni.

Kitértek arra is, hogy a Richter 390 forintos osztalékot javasol, a közgyűlését április 25-én tartja a vállalat. A Mol közgyűlését április 27-én tartják.

A héten az OTP 3,73 százalékkal erősödött, a részvény 9844 forinton zárt pénteken, heti forgalma 34 milliárd forint volt.

A Mol árfolyama 2,32 százalékkal emelkedett, pénteken a papír 2474 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,53 milliárd forintot tett ki.

A Richter 2,26 százalékkal erősödött a héten, pénteken 7465 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 4,76 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 0,52 százalékkal csökkent a héten, a papír záróára 383 forint volt pénteken, heti forgalma 881 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3483,81 ponton zárt a héten, ami 37,77 ponttal, 1,10 százalékkal magasabb az előző hetinél.

#tőzsde #részvény #MOL #OTP #Richter #MagyarTelekom

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

tőzsde

MTI 2023. március 26., vasárnap 4:00

Forint

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

euró
jelentős euró többlet a külkereskedelemben

Jelentős mértékű euró többlet

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet az I. negyedévben 2,4 milliárd euró volt 2023 I. negyedévében a szolgáltatások euró -ban számított exportja 13, importja 5,9%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB államháztartási adatok

MNB finanszírozási adatok

MNB: a GDP 11,9 százaléka volt az államháztartás finanszírozási igénye az első negyedévben A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2020

TOVÁBB OLVASOM »
Forint
Forint likviditás

Csökkenő Forint likviditás

MNB: a tartalékkötelezettség növelése szűkítette a bankrendszer Forint likviditását áprilisban Áprilisban a bankrendszer szabad Forint likviditása – elsősorban a kötelező tartalékrendszer átalakítása miatt – szűkült,

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB adatok

Friss MNB adatok érkeztek

MNB: az áruegyenleggel együtt márciusban aktívummal zárt a fizetési mérleg Márciusban az előző havinál 606 millió euróval kedvezőbb egyenleggel, 446 millió euró aktívummal zárt a

TOVÁBB OLVASOM »
magyar gazdaság
magyar gazdaság

A magyar gazdaság jobban teljesíthet

Javította a magyar gazdaság idei és jövő évi teljesítményére szóló előrejelzését az EBRD Javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési teljesítményére szóló előrejelzését

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdasági
mezőgazdasági áremelkedés

Lassuló mezőgazdasági áremelkedés

KSH: lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése márciusban Márciusban 21,9 százalékponttal lassult a mezőgazdaság termelői árak emelkedése.: A felvásárlási árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak,

TOVÁBB OLVASOM »