HÍREK

Zuhant a gáz felhasználás

Energiaügyi Minisztérium: márciusban és az első negyedévben is negyedével csökkent a hazai gáz fogyasztás

Az elmúlt hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 25,8 százalékkal kevesebb föld gáz felhasználás volt Magyarországon. – ismertette pénteki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Márciusban folytatódott az áramfogyasztás tizenegy hónapja tartó csökkenése. Ennek mértéke ezúttal 7,9 százalékos volt.

A KSH összesítése szerint:

  • 2023 első negyedévében a március havi mutatóval közel azonos arányban mérséklődött a felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége.

A tudatos fogyasztói magatartás, a kormányzati takarékossági intézkedések és az enyhe téli időjárás együttesen járultak hozzá a csökkenéshez. A hazai gáztárolók töltöttsége a fűtési szezon végén is még 43 százalékon állt.

  • 2023 márciusában a lakosság körében 26,8 százalékkal,
  • a gazdasági szereplők részéről pedig 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.
  • az idei első negyedévben a felhasználás 23,3 százalékkal esett vissza.
  • a háromhavi adat a háztartások 21,8 százalékos
  • és a gazdaság 24,5 százalékos fogyasztáscsökkenéséből áll elő tavaly január-márciushoz viszonyítva.

Villamos energiából az első negyedévben 7,1 százalékkal kevesebbet használtak fel a magyar családok, vállalkozások és intézmények a múlt esztendő azonos időszakához képest.

Az MVM Csoport által szolgáltatott, április első napjaira rendelkezésre álló további adatok – kis mintán ugyan, de – még nagyobb arányú mérséklődést mutatnak mindkét energiahordozó esetében.

A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat a szankciós energiaválság hatásaitól. A takarékos felhasználás költségkímélő. Ezen túl érdemben hozzájárul az ellátásbiztonsági kockázatok enyhítéséhez is.

A kormány magán kezdte a spórolást: szeptembertől márciusig közel felére csökkentette egyes központi állami hivatalok földgázfogyasztását.

A minisztérium hangsúlyozta, a tudatos fogyasztói magatartásnak is köszönhetően a hazai tárolókban jelenleg mintegy 125 százalékkal több gáz van, mint az előző fűtési szezon végén. A tavaly beszerzett különleges készlet megtartásával a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,9 milliárd köbméternyi védett állami gáztartalék segíti a megfelelő felkészülést a következő télre.

#gáz #földgáz #minisztérium #energia #rezsi

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

gáz

MTI 2023. április 14., péntek 8:44

önkéntes nyugdíjpénztár

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »