HÍREK

Támogatás a szellemitulajdon-védelemre

SZTNH: jelentős támogatás a szellemitulajdon-védelemre

Január 1-jétől 75%-os, szabadalmi eljáráshoz kapcsolódó támogatás vehető igénybe. Igénybe vehetik a hazai kis- és középvállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek vagy magánszemélyek. Az intézkedés a kormány innovációs stratégiájához, a Neumann János Programhoz kapcsolódóan lépett életbe. Célja, hogy ezzel is ösztönözze a hazai innovációs ökoszisztémát – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, a magyar kormány célja, hogy a növekvő kutatás-fejlesztési ráfordítások mellett az eredmények hasznosulása is egyre inkább láthatóvá váljon. Ebben kapnak hangsúlyt a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek, valamint a kis- és középvállalkozások.

Fontos lépés az iparjogvédelmi oltalom alatt álló megoldások kiterjedtebb hasznosítása, a felsőoktatás és a gazdaság hatékonyabb összekapcsolása, a tudásalapú gazdaság megerősítése. Ezeket a célokat szolgálja a Neumann János Program (NJP).

A programhoz kapcsolódó feltételek és díjkedvezmények

Az NJP-hez kapcsolódóan a SZTNH-nak is fontos feladatai vannak, amelynek központi eleme az iparjogvédelmi aktivitás ösztönzése. Ennek egyik lépése a 2024. január 1-jével bevezetett változás. Ezt követően a hazai kis- és középvállalkozások, az egyetemek, a kutatóhelyek és a magánszemélyek az alábbi díjak csupán 1/4-ét fizetik:

  • szabadalmi bejelentési- és kutatási díj
  • az érdemi vizsgálatra irányuló kérelem díja
  • a megadási díj
  • a szabadalom fenntartási díj

Ismertetik, hogy a támogatás érvényesítéséhez a bejelentőknek nyilatkozatot kell tenniük. A támogatás eredményeként mérsékelt díjak a 2024. január 1., vagy azt követő bejelentési nappal rendelkező szabadalmi bejelentések esetén vehetők igénybe.

Az SZTNH képviselői több fórumon is részt vettek az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) mikroszervezetek számára nyújtandó díjkedvezményekre vonatkozó javaslatának kidolgozásában, amelyet végül az Adminisztratív Tanács képviselőinek többsége támogatott.

Ennek megfelelően nemzetközi szintű változás is életbe lép 2024. április 1-jével. A mikroszervezetek 30%-os díjcsökkentésben részesülnek az alábbi díjak összegéből:

  • bejelentési díj
  • kutatási díj
  • vizsgálati díj
  • megadási díj
  • belső fenntartási díj

A kedvezmény európai szabadalmi bejelentés esetén jár.

A kedvezmény összege így egy adott európai szabadalom megadásáig több ezer eurót is jelenthet. Azonban a hosszadalmas eljárások esetében, akár a 10 ezer eurót is elérheti. Kedvezményre jogosult mikroszervezetek a mikrovállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek, közkutatási intézmények, ahol mikrovállalkozásnak minősülnek azok a cégek, amelyek tíznél kevesebb főt foglalkoztatnak, és éves árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót – tájékoztatott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#támogatás #szellemitulajdon #szabadalom #védjegy

támogatás

Forrás: www.mti.hu

támogatás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »